Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Be there! Corfu Animation Festival: Αφιέρωμα στο φεστιβάλ animation 4-7 Απριλίου 2013


 της Ξένιας Κουσινιώρη

Τα Επτάνησα είναι από τα πιο όμορφα νησιά της χώρας μας, τα οποία θεωρούνταν πάντα τόπος συγκέντρωσης των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών. Η ενασχόληση των Επτανήσιων με τη μουσική, το χορό, το θέατρο, την ποίηση και γενικότερα τις τέχνες και τον πολιτισμό είναι δεδομένη, γεγονός που εξηγεί και τη λατρεία των κατοίκων για την 7η τέχνη, τον κινηματογράφο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που τα Επτάνησα και συγκεκριμένα το νησί της Κέρκυρας επελέγη το 2011 ως τόπος φιλοξενίας ενός από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ όσων λατρεύουν τα κόμικς και όχι μόνο.

Το Be there! Corfu Animation Festival είναι το νέο διεθνές φεστιβάλ animation, που με σημείο αναφοράς την Κέρκυρα, αποτελεί φέτος για 3η φορά σημείο συνάντησης καλλιτεχνών animation από όλον τον κόσμο. Το Φεστιβάλ είναι μια γιορτή της τέχνης του animation, διάρκειας τεσσάρων ημερών, με μια ματιά εκπαιδευτική και ψυχαγωγική αλλά πρωτίστως καλλιτεχνική. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για 3η χρονιά φέτος από τις 4 ως τις 7 Απριλίου του 2013. Η προβολή των ταινιών πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο «Ορφέας» αλλά και στο Πολύτεχνο, το οποίο φιλοξένησε και τα workshop και masterclass. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας, η οποία έχει στην κατοχή της βιβλία ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, φιλοξένησε την επιστημονική ανοιχτή συζήτηση "To animation στον 21ο αιώνα: Είναι παντού!" ενώ η τελετή λήξης του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην Ιόνιο Βουλή.


Το Φεστιβάλ animation φέτος, όπως και τα 2 προηγούμενα χρόνια, αποτελεί έναν καλλιτεχνικό θεσμό με ταινίες μεγάλου μήκους, μικρού μήκους, διαγωνιστικό τμήμα, retrospectives ταινιών και σχολών animation, αφιερώματα και συνεργασίες με άλλα διεθνή φεστιβάλ animation, πρωτότυπα θεματικά αφιερώματα, ταινίες βραβευμένες με Oscar και άλλα διεθνή βραβεία, πανελλήνιες πρεμιέρες, panels ομιλητών, workshops και Kids, Be there! με σεμινάρια και workshops για παιδιά. Όσοι παρευρέθηκαν στο φεστιβάλ είχαν την δυνατότητα να μοιραστούν τη χαρά της εικόνας, της ιδέας και του συναισθήματος μέσα από τη μαγική εμπειρία της συμμετοχής σε μια προσπάθεια να δουν όλοι μαζί τη ζωή μέσα από το μεγαλείο της ψηφιακής αποτύπωσης. Με αριθμό συμμετοχών ρεκόρ, που ξεπερνά κατά πολύ τα δεδομένα των δύο προηγούμενων εκδόσεών του, το Be there! καλωσόρισε και επίσημα στα τρία διαγωνιστικά του τμήματα τις 81 καλύτερες ταινίες από αυτές που συνολικά υποβλήθηκαν για το 2013.

Διεθνή ονόματα από το χώρο του animation, όπως η υποψήφια για Oscar σκηνοθέτης Michaela Pavlatova από την Τσεχία, o Καναδός σκηνοθέτης Theodor Ushev και ο Κροάτης animator Veljko Popovic κόσμησαν το πρόγραμμα του φεστιβάλ, ενώ οι πολυβραβευμένες ταινίες «Edmond was a donkey», «Oh, Willy» και «Kali, the little vampire» συμπεριλήφθησαν στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους. Ευχάριστη έκπληξη από τον ξενόγλωσσο κινηματογράφο αποτελούν οι 3 Ισπανόφωνες ταινίες, που διαγωνίστηκαν στο τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους και αποτέλεσαν πανελλήνιες πρεμιέρες, καθώς και η κωμωδία τρόμου «Daddy I'm a Zombie», το γοτθικό θρίλερ stop-motion «The Apostle» και η περιπέτεια «Selkirk, the real Robinson Crusoe». Το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ συμπλήρωσε ο υποψήφιος για Oscar Αμερικανός σκηνοθέτης Don Hertzfeldt με τη δραματική ταινία του «It's such a beautiful day».

Όσον αφορά στο διαγωνιστικό κομμάτι του φεστιβάλ, οι βραβεύσεις έχουν ως εξής: Στις ταινίες μικρού μήκους το μέγα βραβείο κέρδισε το animation «Το Αγρίμι» του Daniel Sousa, αμερικανικής παραγωγής 2011 ενώ το Βραβείο της κριτικής επιτροπής για ταινία μικρού μήκους κέρδισε η 5λεπτη ταινία «Η πλημμύρα» της Julia Gromskaya, ιταλικής παραγωγής 2012. Ένα κορίτσι καθισμένο στο παράθυρο παρακολουθεί το πέρασμα του χρόνου, το βαλς των εποχών, περιμένοντας τον ένα και μοναδικό. Τέλος, το βραβείο καλύτερης μουσικής για ταινία animation κέρδισε η Valérie PEREZ για τη μουσική της για την ταινία 2D computer animation με τίτλο «Ένα τέρας» του Gérard Ollivier γαλλικής παραγωγής 2011.

Όσον αφορά στο Φοιτητικό διαγωνιστικό ταινιών μικρού μήκους το βραβείο καλύτερης φοιτητικής ταινίας μοιράστηκαν ο «Φαύλος Κύκλος» του Song E Kim, η οποία γυρίστηκε το 2012 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Νότια Κορέα και αποτελεί σχεδίαση σε χαρτί και η υποψήφια για Oscar το 2013 ταινία του Tim Reckart με τίτλο «Head Over Heels» ή «Έρωτας κατακούτελα» αγγλικής παραγωγής 2012. Στον Έρωτα Κατακούτελα δύο σύζυγοι απομακρύνονται καθώς περνούν τα χρόνια. Εκείνος ζει στο πάτωμα, εκείνη στο ταβάνι, και ο γάμος τους κρέμεται από μια κλωστή. Έτσι το ζευγάρι ζει την κοινή ζωή του «αναποδογυρισμένη». Το βραβείο ειδικής μνείας κέρδισε η 2D computer animation ταινία με τίτλο «Δίδυμη Νίκη» του Peter Budinsky από τη Σλοβακία παραγωγής 2011. Η ιστορία αναφέρεται σε δύο σιαμαίους δίδυμους, που παλεύουν μεταξύ τους μέσα και έξω από το ρινγκ. Εξαιτίας της αναπηρίας τους, είναι αναγκασμένοι να μοιράζονται τις επαγγελματικές και ιδιωτικές ζωές τους, αλλά ο καθένας βλέπει τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά. Η «Δίδυμη Νίκη» είναι μια ταινία για την αδελφική αγάπη και τα όριά της. Το Βραβείο κοινού για ταινία μικρού μήκους κέρδισε η ταινία 3D computer animation «Πατέρας» του Ivan Bogdanov, η οποία γυρίστηκε στη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Γερμανία το 2012. Πότε ήταν η τελευταία φορά που μίλησες με τον πατέρα σου; Θα τον ρωτούσες ποτέ για τα πράγματα που σε πληγώνουν; Στον "Πατέρα" η πραγματικότητα της ζωής αντιστρέφεται για να δημιουργήσει έναν αδύνατο διάλογο: το διάλογο που δε συμβαίνει ποτέ μεταξύ του παιδιού και του πατέρα.

Τέλος, στο Διαγωνιστικό ταινιών μεγάλου μήκους, το βραβείο καλύτερης ταινίας αλλά και το Βραβείο κοινού για ταινία μεγάλου μήκους κέρδισε η ταινία 3D computer animation «Σέλκιρκ, ο πραγματικός Ροβινσών Κρούσος» του Walter Tournier, διάρκειας 80 λεπτών, η οποία γυρίστηκε στην Ουρουγουάη, την Αργεντινή και τη Χιλή το 2012. Ο Σέλκιρκ είναι ένας άναρχος, εγωιστής κουρσάρος. Είναι ο αρχηγός του Εσπεράντζα, μιας αγγλικής γαλέρας, που πλέει στις Νότιες Θάλασσες αναζητώντας θησαυρούς. Ελλείψει εχθρικών πλοίων, οι κουρσάροι περνούν τον καιρό τους παίζοντας τυχερά παιχνίδια. Σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Σέλκιρκ χάνει τις οικονομίες του και κατορθώνει να αποξενώσει το πλήρωμά του, ιδιαίτερα τον καπετάνιο Μπούλοκ, ο οποίος αποφασίζει να τον εγκαταλείψει αβοήθητο σε ένα έρημο νησί. Εκεί πρέπει να αφήσει πίσω του την επιθυμία του για εκδίκηση και την υπέρμετρη φιλοδοξία του και να αποκτήσει μια νέα οπτική για τον κόσμο.

Περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο...


Δείτε τα trailer των νικητήριων ταινιών, φωτογραφίες και videos από το φεστιβάλ και όλα τα gossip στην εκπομπή CINELOVERS 109  εδώ

Δείτε επίσης τα πάντα για το φεστιβάλ του 2012 εδώ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου